Hittegolf/warmte en trainen van je paard

Hittegolf/warmte en trainen van je paard

Het zal je vast niet ontgaan zijn maar de komende dagen wordt het warm in Nederland. Niet een beetje warm maar een hittegolf die eraan komt. Tijd voor tips van (internationale eventing amazone & instructrice) Roxana Graman om je paard koel te houden en te trainen!

Trainen met je paard in de hitte

Trainen met deze temperaturen voor de Nederlandse paarden is vaak wat lastiger omdat zij dit niet gewend zijn maar wanneer je goede voorzorgsmaatregelen neemt en alert bent kun je zeker nog lekker aan het werk! Een aantal tips van Roxana voor het trainen (van dressuur tot crossen) tijdens de warmte:

  • Probeer je trainingstijd in te korten.
  • Rijd minder intensief.
  • Doe geen bandages om, normaal worden de pezen al snel heet daaronder maar nu helemaal!
  • Als je gaat crossen tijdens dit weer, pak dan vaak het water mee om af te koelen
  • Rijd niet op het heetste van de dag (12:00-16:00 over het algemeen) maar daarbuiten. En pak als je kan zoveel mogelijk schaduw mee.
  • Bijna klaar met de crosstraining? Doe de crossbeschermers van de benen van je paard af en stap extra lang door het water om de pezen vast lekker af te laten koelen!

Afkoelen na de training & verzorging

Als je de training gehad hebt kun je daarna ook zeker nog wat dingen doen om het prettiger te maken voor je paard. Roxana adviseert om aan de volgende dingen te denken:

  • Geef je paard elektrolyten om al het zout aan te vullen wat hij verliest door het zweten.
  • Zorg dat je paard beschikking heeft over een liksteen.
  • Laat je paard goed drinken! Wil je paard niet makkelijk drinken? Gooi dan een appel of stukje mandarijn (uiteraard zonder schil!) in een bak met water.
  • Spuit je paard goed af na de training. Je kunt dat gerust een aantal keer herhalen en tussen door een stukje stappen tot je merkt dat je paard helemaal afgekoeld is. Bij Moxiesport hebben ze een mooi artikel geschreven hoe je het beste je paard kunt afkoelen!

Op de wei?

Staat je paard buiten? Zorg dat hij in de schaduw kan staan en natuurlijk voldoende water tot zijn beschikking heeft. Is de stal koeler dan de wei? Dan doe je er slim aan om de paarden overdag op stal te zetten (in ieder geval in de warmste uren) en dan ‘s avonds of ‘s nachts pas weer buiten te zetten!

Vervoeren met warmte

Is het nodig om je paard te vervoeren tijdens deze hitte? Zorg dan dat je paard van te voren goed gedronken heeft, al dan niet door appels in het water te stoppen om het water leuk te maken.

Plan je rit zorgvuldig zodat je – hopelijk – niet in de file komt te staan, de rijwind zorgt er namelijk voor dat het in de trailer/vrachtwagen nog een beetje te doen blijft.

De ene trailer is warmer dan de andere, dat kun je het beste zelf inschatten. Het zelfde geldt voor de paarden: als een paard normaal al veel stress heeft op de trailer dan is het misschien niet verstandig om hem in de trailer te zetten als het ook nog zo warm is.

Op dit soort dagen is het belangrijk om, wanneer je aan de voorkant een ventilatie mogelijkheid hebt die open te zetten. Het zelfde geld voor de achterkant zodat het tijdens het rijden lekker afkoelt.

Laat je paard met warm weer niet op een stilstaande trailer of vrachtwagen staan, de temperatuur loopt daar snel op. Zorg dat je op locatie waar je heen gaat een plek hebt waar je hem even kunt laten wanneer je even wat moet doen. Of dat je iemand mee hebt die even kan vasthouden.

Bixie Cross dag

Bixie Cross dag

Op zaterdag 3 augustus was er een super leuke Bixie Cross dag bij Roxana op het terrein. Wat hebben we genoten. Binnenkort volgt er een nieuwe datum, want dat willen we natuurlijk nog een keertje!

 

Voor wie geschikt?

De Bixie cross dag op crossterrein Stal Koorman Graman in Slagharen is bedoelt voor ruiters vanaf ongeveer 8 jaar tot 13 jaar. Ze moeten wel al zelfstandig kunnen rondrijden daarmee bedoelen we: sturen, stappen, draven en galopperen.

Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over een goede cap, bodyprotector en daarbij laarzen ofwel chaps. Ook is beenbescherming voor je pony aan te raden!

Heeft je pony ijzers? Dan is het verstandig om stiften/kalkoenen in te draaien. Afhankelijk van hoe het terrein erbij ligt kun je anders niet mee doen met het deel wat op gras ligt. Er staan hindernissen zowel op gras als op zand.

Hoe ziet het terrein eruit?

 

Het is een leuk terrein met diverse hindernissen: zoals een rij boomstammetjes op de grond, wat stijltjes en ook nog een leuke op en afsprong. Een waterbak en greppeltje zijn op dit moment nog in de maak.

Een deel van de hindernissen staat in de grote bak op zand, daar kunnen al diverse leuke sprongen en lijntjes gereden worden. Daarnaast is ook nog een deel op gras naast de bak waar ook veel gereden wordt. 

Hoe gaat zo’n dag in zijn werk?

De ruitertjes worden op niveau ingedeeld in groepjes van maximaal 4. Elke les duurt zo’n uur.

Roxana gaat aan het begin van de les even kort kennis maken met elke ruiter, ze komt even een handje brengen en maakt een praatje om zo het niveau en moeilijkheden goed in te schatten. Daarna wordt er meestal eerst even wat los gegaloppeerd en geschakeld in galop. Roxana zal daarna beginnen met diverse sprongetjes en al dan niet uitbouwen naar wat lijntjes (een aantal sprongetjes achter elkaar) onder begeleiding natuurlijk van theorie vragen en uitleg zodat de kinderen zelf gaan nadenken over wat ze aan het doen zijn en vooral waarom.

Wanneer ze iets echt spannend vinden of niet durven stimuleert Roxana altijd om dat tijdig aan te geven om zo ongelukken te voorkomen: veiligheid staat voorop!

Toeschouwers welkom?

Ja hoor hartstikke gezellig. Wel belangrijk dat je of langs de rand van het terrein blijft staan of anders goed op let waar de ruiters op dat moment heen gaan zodat we geen ongelukken krijgen. Honden zijn toegestaan, mogen op eigen risico en mits ze goed luisteren ook los lopen op het terrein.

We hebben ook wat leuke eet en drink kraampjes geregeld (in ieder geval al heerlijke poffertjes!) en een springkussen voor de ruitertjes (en misschien de mee gekomen broertjes en zusjes)

Hoe kun je inschrijven?

Hier onder vind je het inschrijf formulier voor de Bixie crossdag bij Stal Koorman Graman in Slagharen. De lessen duren een uur en zijn €20,- per combinatie. Serita Fotografie is ook aanwezig om gave foto’s van jullie te maken!

Geen velden gevonden.

 

Open chat
Kan ik je ergens mee helpen?
Hoi, kan ik je ergens mee helpen? Groetjes Serita