Help, hoe kom ik die waterbak in?

Help, hoe kom ik die waterbak in?

Zodra je crosswedstrijden gaat rijden ontkom je er niet aan: een waterbak. Als je er net mee begint kan het best een uitdaging zijn! In dit artikel geven we je tips om de waterbak in te komen en je paard daar aan te laten wennen.

Zorg dat je hem voorwaarts houd

Het belangrijkste is dat je je paard voorwaarts houdt. Zorg dat hij of zij blijft bewegen en dan vooral vooruit. Achteruit mag echt geen optie zijn! Handig is het al dat voor dat je de waterbak gaat proberen je eerst al goed reactie van je been krijgt. Test een aantal keer of je binnen 2 seconden reactie hebt op je been. Zo niet ga dat oplossen voor je de waterbak gaat proberen. Als je gewoon al nauwelijks reactie krijgt op je been kun je niet verwachten dat je hem wel kan overtuigen de waterbak in te gaan. Reageert je paard niet binnen 2 seconden op je been geef dan direct een grotere hulp zoals een tik met de zweep om hem scherper te maken. 

  • Los het in de rust en in stap op. Later kun je ook gaan oefenen op draf en galop maar eerst is het zaak dat hij of zij erin gaat.
  • Kies bijvoorkeur een waterbak waar je voltes omheen kunt stappen en probeer deze langzaam maar zeker te sluiten. Zo houd je hem voorwaarts!
  • Ook handig om water te oefenen: langs het strand kan je kilometers ver voorwaarts gaan, net zolang tot dat je hem erin krijgt.

Laat andere paarden voor gaan

Paarden vinden vaak veel steun aan elkaar: zorg dus dat je iemand mee hebt die een paard heeft die wel de waterbak in durft.  Jij zorgt dat je jouw paard bij het water houdt en blijft aansporen om voorwaarts te gaan: de ander blijft rondjes om je heen stappen. Het water weer uit en er weer in zodat jouw paard ziet dat er niets aan de hand is.

De ruiter op het andere paard kan eventueel ook een teugel overpakken om zo je paard nog meer te overtuigen maar doe dit alleen als dit veilig kan! Allicht is er ook iemand op de grond die even een teugel over kan nemen en voor je uit kan lopen: ook daar kunnen paarden soms steun uit halen.

Doorzetten, haak niet te vroeg af

Blijf vooral doorzetten! Wanneer je je paard leert dat hij met dit gedrag er onderuit kan komen dan zal het steeds lastiger worden om hem er daadwerkelijk in te krijgen. Paarden zijn gewoontedieren: hoeft het nu niet, dan hoeft het morgen ook niet. Je paard kan 23 uur per dag zijn eigen zin doen, dat ene uurtje per dag dat jij er op zit heeft hij gewoon te luisteren.

Pak er desnoods een zweepje bij om hem voorwaarts te krijgen. Je kunt ook wanneer het zelf niet lukt, en het uiteraard wel veilig kan, iemand achter je paard laten staan en zodra hij achter uit gaat een tik met het zweepje te geven om hem zo weer in de vooruit te krijgen.

Pas op dat je je paard niet te vroeg beloont: beloon je hem voor het stilstaan voor de waterbak dan zal je bevestigen dat hij daar stil moet staan in plaats van dat hij de waterbak in moet.

Belonen en blijf herhalen

Zodra je paard er eenmaal in staat: beloon hem dan vooral uitbundig. En blijf het een aantal keer herhalen, de waterbak weer uit en in. Blijf zeker in het begin zo dicht mogelijk bij de waterbak en blijf rustig stappen. Gaat het in stap na een aantal rondjes goed? Dan kun je eens rustig aan draven en later in galop.

Is je paard de waterbak in gegaan achter een ander paard? Probeer dan uiteindelijk ook de ruimte tussen jouw paard en de voorganger te vergroten net zolang tot dat je paard “alleen” het water in moet.

Kan je jouw paard ook niet afspuiten?

Wanneer je paard ook al moeite heeft met afspuiten dan is gelijk de waterbak in misschien te hoog gegrepen! Zorg dat je paard eerst went aan het afsponsen of afspuiten met water voor je aan de slag gaat met de waterbak. Bijvoorbeeld bij Bit is er een uitgebreid artikel over hoe je je paard over zijn angst heen kunt helpen!

Tips wanneer je (voor het eerst) gaat crossen!

Tips wanneer je (voor het eerst) gaat crossen!

Ga je misschien wel voor het eerst crossen en ben je op zoek naar wat tips? Of heb je al vaker gecrosst maar ben je gewoon benieuwd wat je nog beter kunt doen? Roxana heeft een aantal tips voor je die je kunt gebruiken wanneer je gaat crossen!

Vertrouwen is het allerbelangrijkste

Noor en haar pony zijn al super op elkaar ingesteld en hebben veel vertrouwen in elkaar! Ze zijn al echt een team.

We beginnen expres met deze tip! Vertrouwen is belangrijk. De hindernissen tijdens de cross staan vast, dat klinkt gevaarlijk maar dat hoeft helemaal niet. Zolang je maar in acht houd dat je vertrouwen hebt. Zodra jij gaat twijfelen, twijfelt je paard (of pony ook), en dat is wanneer het gevaarlijk zou kunnen worden.

Wanneer je een hindernis te spannend vind en niet genoeg vertrouwen hebt dat jullie er samen goed overheen komen kun je hem beter overslaan! Zo blijft het veilig, en leuk.

Een beetje spanning is helemaal niet erg, zeker als je voor het eerst de hindernis moet doen. Zorg dan wel dat je duidelijk bent tegen je paard en hem vertrouwen geeft.

Erlangs is géén optie

Deze pony wilde er steeds rechts langs. Gelukkig was Chantal sneller en hield ze hem stil voor de hindernis!

Je rijd op een hindernis af en vlak voor de hindernis schiet je paard of pony naar links of naar rechts. Whoops, je kan nog net blijven zitten. Spannend! Dat wil je natuurlijk niet. Maar hoe voorkom je dat?

Als je weet dat je paard de neiging heeft naar links of naar rechts te trekken zorg dan dat je je paard aan die kant goed opsluit (houd je been er aan!) en doe je zweep je in die hand zodat hij weet dat die kant geen optie is.

Kun je hem niet op tijd bij sturen, zet dan je paard liever vóór de hindernis stil! Wanneer je paard of pony voor de hindernis stil staat is het belangrijk om wel te zorgen dat hij voorwaarts denkt: geef been net zolang tot dat hij echt naar voren wil en snapt dat erover heen de enige weg is. Rijd de hindernis daarna rustig opnieuw aan.

In galop aanrijden of in draf?

Deze bomenreeks lijkt makkelijk maar het is best een uitdaging zoveel achter elkaar! De meeste beginnen echt eerst vanuit draf voor het ze in galop lukt.

Schiet je in galop er langs? Kies dan liever een drafje om de hindernis opnieuw aan te rijden. En een heleboel hindernissen lukken zelfs ook nog wel vanuit stap (check altijd even bij de instructie of het mogelijk is bij de betreffende hindernis als je twijfelt).

Als een snellere gang dus nog niet lukt ga dan liever even terug naar een lagere gang zodat je weer vertrouwen kunt krijgen. Voor zowel je paard als jijzelf ontzettend belangrijk!

Wees duidelijk!

Na een greppeltje gelijk een heuveltje op: lastig lijntje. Maar door duidelijk te zijn kreeg Esmee Zorro toch nog het heuveltje op!

Het klinkt misschien makkelijk maar het blijkt in de lessen vaak dat het toch nog wel heel erg lastig is. Maar wees duidelijk naar je paard.

Paarden in de kudde vragen ook niet 10 keer lief aan een ander paard of ze opzij willen gaan, ze vragen het hooguit 1 keer lief met hun lichaamstaal en daarna wordt er gelijk duidelijkere taal gesproken door een bijt of trap.

Hetzelfde geld voor wanneer jij op je paard zit. Wees duidelijk! 

Dendert je paard of pony door je hand heen en krijg je hem niet meer terug? Zet hem dan zo snel als je kan stil, dan maar op een lelijke manier, maar zo blijft het wel veilig. Reageert je paard niet voorwaarts op je been? Geef dan eens een tik met je zweepje (en beter niet aaien maar echt eens een tik geven zodat ze weten dat je het meent).

Van duidelijkheid worden paarden vaak veel rustiger en luisteren ook veel beter!

De 2 seconden regel: voorwaarts én terug

Dressuur is de basis van alles wat paard rijden betreft: dit is dan ook echt 1 uit de dressuur die ook belangrijk is tijdens de cross. Zorg dat je binnen 2 seconden reactie hebt op je vraag: of deze nou voorwaarts of terug is.

Stel je geeft been, maar je hebt binnen de 2 seconden nog geen reactie, geef dan, het liefst binnen die 2 seconden ook nog, een tik met de zweep. Zo maak je ze scherp aan het been. En ook zo ben je weer duidelijk aan je paard. Als je elke pas moet drijven omdat hij anders uitvalt ben je tegen het einde ook helemaal kapot natuurlijk.

Andersom geldt natuurlijk het zelfde maar dan voor remmen: dat moet óók binnen de 2 seconden kunnen. 

Tel maar eens mee als je aan het rijden ben of je alle overgangen, heen en terug, binnen 2 seconden voor elkaar krijgt! Het kan nog best een uitdaging zijn!

Water spannend?

Aperitief vond het water eerst ook spannend! Maar met rust en doorzetten is het Hester toch gelukt!

Durft je paard het water niet door? In de meeste gevallen is dat prima op te lossen door te oefenen! Het belangrijkste is om door te zetten & zelf rustig te blijven, wanneer je paard namelijk leert dat als hij maar lang genoeg verzet niet het water in hoeft dan zal hij dat onthouden.

Op Bronsveld is er een mooie waterbak waar je omheen rondjes kunt blijven stappen: zo houd je je paard voorwaarts! Op het stand kun je dat natuurlijk ook mooi oefenen, daar kun je kilometers voorwaarts blijven gaan en uiteindelijk durven ze dan wel het water in! 

Je moet zorgen dat je je paard voorwaarts houdt zodat hij niet op slot raakt en helemaal niets meer wil. Ze hebben vaak ook wel steun aan andere paarden of pony’s die al in het water staan of waar ze achter aan mee het water in mogen.

Open chat
Kan ik je ergens mee helpen?
Hoi, kan ik je ergens mee helpen? Groetjes Serita