30 augustus 1986 – 2002: Roxana haar passie voor paarden ontstaat

Roxana Graman is geboren op 30 augustus 1986 te Cavaillon in Frankrijk. Vanaf jonge leeftijd heeft zij een grote liefde voor paarden. Wanneer zij met haar ouders in 1991 naar Almere in Nederland verhuisd komt haar droom uit, ze kan haar eerste pony kopen en aan huis naast de bloemenkwekerij van haar ouders stallen. Op 12 jarige leeftijd is het dan zover en koopt zij van al haar spaargeld haar eerste pony. Het is een grote haflinger die Michel van de zilverhoeve heet. Er werd elke dag fanatiek in het aanliggende bos gereden. De jaren vliegen voorbij en Roxana en haar haflinger beleven een geweldige tijd. Naast haar avonturen met haar pony rond ze op 16 jarige leeftijd haar mavo succesvol af. Tegen die tijd is het wel duidelijk, Roxana wil verder in de paarden en kiest ervoor om naar het NHB in Deurne te gaan.

2002-2006: Roxana volgt de paardensport opleiding NHB Deurne

Na de zomer van 2002 is het dan eindelijk zover, Roxana start haar paardensport opleiding aan het NHB Deurne. Er ging een geheel nieuwe wereld voor haar open, paardrijden werd paardensport. Tijdens haar eerste stage bij de familie Dalemans te Vries legt zij het fundament van haar netwerk in de paardensport. Zo ontmoet ze ook de familie Koekoek uit de Punt. De familie Koekoek is de fokker en eigenaar van Roxana haar eerste succespaard Renske K.. Met dit paard rond ze haar opleiding aan het NHB Deurne succesvol af, weet ze zich in de eventing paardensport op nationaal niveau op de kaart te zetten en maakt zij zelfs de stap naar internationaal. Tijdens haar opleiding heeft zij doormiddel van stages ervaring op mogen doen bij onder andere Phiel Plijnaar, Gert Boonzaaijer, Martin en Tim Lips en heeft zij meegewerkt bij aan het KWPN verrichtingsonderzoek. Na het afronden van haar opleiding werkt Roxana in 2006 de zomermaanden bij Martin en Tim Lips.

2006-2009: Een periode van grote successen in de eventing paardensport

Specialisatie in eventing

Na de zomer van 2006 is Roxana begonnen aan de HBO studie voor docent in het groenonderwijs in Dronten. Tijdens haar studie is Roxana nog volop actief in de paardensport, ze maakt paarden zadelmak en klaar voor de paardensport bij de familie van Arkel uit Dronten en is zelf nog fanatiek in de eventing paardensport met Renkse K. Daarnaast gaf Roxana op verschillende locaties dressuur en springlessen. Na verloop van tijd begint zij zich te specialiseren op de samengestelde wedstrijdsport, ofwel eventing. Kortom, een druk programma waarbij haar successen in de paardensport ervoor zorgden dat haar studie op de tweede plaats kwam. In 2008 maakt Roxana kennis met Rutger Murray uit Lelystad. Op dat moment is Rutger Murray bezig met het opzetten van zijn crosscountry terrein Bronsveld. Nadat Roxana een aantal keer zelf op het terrein getraind heeft en razend enthousiast is, wordt zij door Rutger benaderd om op Bronsveld een aantal trainingen te verzorgen. De samenwerking bevalt zo goed dat zij al snel vaker trainingen geeft op Bronsveld.

2009, een topjaar met Renske K

Screen Shot 02-01-16 at 09.32 PMNaast haar vergrootte betrokkenheid als trainster bij terrein Bronsveld boekt Roxana ook nog steeds successen met haar paard Renske K.. Waarbij 2009 absoluut een topjaar was voor de eventing combinatie Roxana Graman en haar paard Renske K.. Ze wonnen drie wedstrijden achter elkaar op nationaal niveau in de zwaarste klasse, zo werd de openingswedstrijd SGW Alpen-Chaam gewonnen, gevolgd door SGW Etten-Leur en SGW Casten Ray. Later in het seizoen maakt ze een succesvolle overstap naar internationaal CIC** in het Duitse Kiel. De koek was echter nog niet op, want het duo wordt allround kampioen van Flevoland, waarbij zelfs de finale werd gehaald op springen en dressuur. In de schaduw van haar successen in de paardensport komt haar HBO studie voor docent in het groenonderwijs zodanig in de verdrukking dat zij besluit haar studie niet voort te zetten en zich verder te focussen op de paardensport. Met resultaat, want het duo Roxana en paard Renske K. werd geselecteerd voor het Europese Kampioenschap landelijke ruiters in Hongarije. Helaas raakt haar paard een week voor het Europese Kampioenschap geblesseerd en moeten zij deze wedstrijd aan zich voorbij laten gaan.

In de Media

2010 – 2012 Van het diepste dal terug naar succes

Overlijden van Renske K.

Het jaar 2010 is een verschrikkelijk jaar voor Roxana. Wanneer er in augustus 2010 wordt besloten om bij haar succes-paard Renske K. een kleine operatie uit te voeren slaat het noodlot toe. Renske K. overlijdt na de operatie omdat zij niet goed uit de narcose kon komen. Er breekt een zware tijd aan, maar positief als Roxana is weet zij zich goed bijeen te pakken en toekomst gericht te denken. Nog voor dat zij goed en wel weet wat haar concrete plannen zijn krijgt Roxana het aanbod om paarden te gaan trainen bij William Foxpitt, die toen nummer één op de wereld ranglijst in de eventing stond.

Fulltime zelfstandig ondernemer

Al snel worden grote stappen gezet, zo ging Roxana in 2011 fulltime aan de slag als zelfstandig ondernemer in de paardensport. Te Hattemerbroek huurt zij op de prachtige locatie van de familie Huits 8 boxen, had zij beschikking over een 20m x 60m buitenpiste, stapmolen en ruime weidegang. Kortom, de ideale omstandigheden om het fundament voor een succesvolle onderneming te leggen. Ondertussen was Roxana ook elke week te vinden als vaste instructrice op crosscountry terrein Bronsveld in Lelystad, dat inmiddels is uitgegroeid tot een terrein van ruim 1,5 hectare en echt alles heeft waar je als ruitersporter in de cross van kan dromen. Het terrein heeft meerdere waterbassins, lange vlaktes waar gegaloppeerd kan worden en steeds mooier wordende hindernissen. Naast haar lessen in Lelystad verzorgde zij in deze periode ook elke woensdag lessen op Flevomanege voor ruitervereniging de Flevoruiters in Dronten.

[parallax-scroll id=”480″]

 

2012 – 2015

Opname in het Rabobank Regio Talenten Team

Ondanks dat het na het verlies van haar paard Renske K. in de sport een stap terug was, wist zij zich in deze jaren terug te knokken op nationaal niveau en komt de stap naar internationaal steeds dichterbij. De paarden die zij in training heeft doen het goed en hebben het naar hun zin in Hattemerbroek. Daarom wordt zij met het paard Winner-field van Rutger Murray in 2011 en 2012 nog opgenomen in het Rabobank regio talenten team. De samenwerking met Rutger Murray wordt onderhand ook intenser en Roxana zit steeds vaker in de auto naar terrein Bronsveld om lessen te geven. Mede door deze ontwikkelingen biedt Rutger Murray, Roxana de opleiding tot eventing-instructeur bij het KNHS te Ermelo aan. Deze wordt halverwege 2012 succesvol afgerond.

Internationaal werk

Le Pin 2013 Almox - waterOndertussen heeft Roxana het paard Almox-Prins van de familie Huits op een steeds hoger niveau en maakt ook de overstap naar het internationale werk. Zo rijdt Roxana in de zomer van 2013 in het prachtige Franse Haras du Pin Winner -field en Almox – Prins, 2 paarden helemaal opgeleid vanaf B tot en met internationaal niveau voor eigenaren. Ondertussen komen er ook verhuis plannen voor Roxana op haar pad. Haar ouders willen stoppen met de bloemenkwekerij, en Roxana heeft steeds vaker oppas nodig voor de stal als zij op wedstrijd is. Dit maakt, dat Roxana terug naar Almere wil gaan, en dat de kwekerij omgebouwd moet gaan worden zodat er paarden gehouden kunnen worden. Daarbij wordt eind 2014 Almox – prins verkocht, als schoolmaster. Het is altijd de afspraak geweest dat deze zeer mooie ruin uiteindelijk verkocht moest worden. En Roxana is dan ook erg blij, dat hij kan fungeren al leermeester voor zijn nieuwe eigenaren.

Verhuizing naar Almere

Roxana verhuist met haar paarden naar Almere, er zijn 10 boxen gerealiseerd, een prachtige buiten piste, paddocks en meerdere weides voor de paarden. De samenwerking met Bronsveld blijft nog altijd van kracht. Ook thuis krijgt Roxana steeds meer lesklanten, hierdoor besluit Roxana om geen paarden meer zadelmak te maken, meer les te geven en enkele boxen te verhuren aan pensionklanten. Een goed werkende combinatie voor haar, hierdoor minder risico, en meer tijd voor lesgeven en trainen met haar sportpaarden. Met steeds een beetje meer zekerheid durft Roxana nu ook een jong paard voor zchzelf aan te schaffen. Aangezien ze zelf nog een 8 jarige Coconut Grove XX heeft, kijkt Roxana graag al naar eventuele opvolging. Ze heeft haar oog laten vallen op een jong paard bij de Familie van Arkel waar ze in haar jonge jaren heeft gewerkt. Forever zoals deze jonge ruin van de hengst Apache heet, verhuist naar Almere en wordt al snel Flip genoemd. Flip wordt opgeleid, en blijkt zijn verwachtingen waar te maken. Zo wordt hij samen met Roxana in 2015, 4e op de Nederlandse kampioenschappen voor de 5 jarige eventing paarden van het KWPN.

Trainingen EK

Verder was er in 2015 ook het EK landelijke ruiters in Helvoirt, Roxana had dit als doel om met Winner – Field te behalen. De uitnodiging voor de trainingen voor het EK vanuit de KNHS werden dan ook zeer gewaardeerd! Winner-field is een paard met veel ervaring op internationaal 2* niveau, en Roxana was nu een paar jaar ouder dus meer ervaring dan in 2009 toen ze ook geselecteerd was voor het EK. De eerste 2 selectie wedstrijden werden verreden en Roxana zat nog altijd bij de selectie. Echter voelde Winner-field niet meer fit aan. Artrose bij Winner-field was de boosdoener. Grote teleurstelling voor eigenaar en amazone. Topsport is leren incasseren vertelde Rutger Murray tegen Roxana, en dat is zeker waar..

Eind 2015, vond Roxana dat haar eigen 8 jarige grote volbloed ruin, klaar was voor het internationale werk. Coconut Clinton kwam aan start in de CIC * in Varsseveld, ook dit paard heeft Roxana al vanaf zijn 3e levensjaar. Zelf zadelmak gemaakt en opgeleid. Het is dan ook groots genieten, als Coconut Clinton een correcte dressuur proef loopt, een balkje met springen en foutloos de cross uitloopt. Topsport is leren incasseren, dus ook leren wanneer er van te genieten.

2016 – 2018

In 2016  rijd ze nog diverse CIC * wedstrijden met haar Coconut Clinton terwijl ze ondertussen Forever ook nog aan het opleiden is. Daarna moet Roxana het wat rustiger aan doen: ze is zwanger. In december bevalt ze van haar zooi Kai. In de loop van 2017 gaat ze al snel weer aan het werk en in April rijd ze haar laatste internationale wedstrijd met de grote Coco, hij wordt daarna verkocht en gaat zijn carrière elders voortzetten.

In 2017 maakt Forever – dan nog bijna helemaal zwart – zijn internationale debuut in Emmeloord in de CIC 1*. Ze stuurt hem naar een mooie 14e plek met een foutloze spring ronde en foutloze cross. Wat een paard.

Tussen 2016 en 2018 maakt Serita ook steeds meer onderdeel uit van het team, in eerste instantie alleen voor de website maar later neemt ze ook de sociale kanalen, inschrijvingen en de lesplanningen over.

2018 – Verhuizing naar Slagharen

In 2018 opent Roxana haar totaal nieuwe crossterrein in Slagharen waar ze inmiddels heen verhuist is en al steeds meer lessen geeft. Ze pendelt nog wel regelmatig heen en weer tussen Slagharen en het crossterrein in Lelystad bij Rutger Murray.

Bij SGW vrouwenpolder reed Roxana met Flip in het Z naar een mooie 3de plek met een foutloze cross en daarnaast start ze nog 2 maal CIC 1* met hem. De allereerst keer in het buitenland: ze gaan naar Stzregom in Polen. Prachtige omgeving altijd daar en geweldig mooie cross. Ze haalt in beide wedstrijden glansrijk de MER binnen met hem.

2019 – Een nieuw talent en Flip doodziek

In 2019 krijgt ze de nog maar 5 jarige Jefferson in training – slechts een maand voor de eerste wedstrijd van het 5 jarige kampioenschap komt hij op stal en daar rijd ze hem direct naar een mooie 4e plek.

Iets later in 2019 maakt Forever zijn debuut in de 3* met een mooie 16e plek met een foutloze cross, maar ze voelt dat er iets niet goed is met hem tijdens de cross… Eenmaal thuis bloed laten prikken, allerlei onderzoeken gedaan. Flip was op een gegeven moment letterlijk dichter bij de dood dan levend. De daadwerkelijke oorzaak hebben ze nooit kunnen achterhalen maar na een paar maanden en allerlei dingen geprobeerd te hebben lijkt ie zich beter te voelen, het seizoen is inmiddels voorbij voor Flip. Als hij zich volgend jaar nog goed voelt – hopelijk kan ze dan weer van start…

2020 – Einde van een tijdperk in Lelystad

Het crossterrein in Lelystad stond al een tijd te koop en begin 2020 kwam daar het bericht: het is verkocht. Maar helaas niet aan een paarden eigenaar. Het volledige terrein waar het voor veel lesklanten van Roxana allemaal begonnen is gaat tegen de vlakte. Dat is toch best even slikken!

Gelukkig herpakken we ons snel en veel klanten weten het terrein in Slagharen te vinden. Ze geeft ook nog regelmatig lessen in Renswoude en Ede voor de mensen uit de regio Almere waar ze natuurlijk eerst woonde.

In 2020 maakt de inmiddels 6 jarige Jefferson zijn internationale debuut in de 2*. Wat een paard, daarmee haalt ie de kwalificaties die nodig zijn voor het WK jonge eventing paarden in Frankrijk. Helaas kiest de bondscoach er uiteindelijk voor andere combinaties mee te nemen naar Frankrijk.

In augustus durft Roxana het weer aan om met Flip te gaan starten, ze neemt hem mee naar Hamm en rijd daar een mooie foutloze cross. Haar topper is er weer – niet te geloven na vorig jaar. De twee keren dat ze hem hem in Stzregom rijd heeft ze geen geluk – de eerste keer rijd ze een verkeerd parcours, en de laatste keer heeft het zo hard geregend dat hij helaas halverwege de cross uitglijd.

2021 – Heden

In 2021 zijn we er vol voor gegaan – ondanks de corona en een mega rhino uitbraak gaan de internationale wedstrijden door. Dit jaar rijd ze maar liefst 8 internationale wedstrijden met Flip.

Jefferson maakt op 7 jarige leeftijd zijn debuut in de 3* helaas 1 weigering – hij was wat overweldigd door het publiek op de brug en was nogal over vallen door het smalletje boven op de heuvel . Later dat jaar laat hij zien dat ook hij gemakkelijk de cross aan kan op het hoogste niveau wat hij mag lopen op zijn leeftijd en haalt daar diverse keren zijn MER binnen.

Flip voelt nadat hij zo ziek is geweest in 2019 dit jaar topfit aan. De galop trainingen doet hij makkelijk en ook uit de cross komt hij steeds top fit. In Hamm staat ze hoog in het klassement in de 3* met hem – wie weet zit er een top 5 klassering (haar hoogste internationale klassering is tot dat moment 14e) er wel in! Tot het noodlot toe slaat: gelukkig niet voor Roxana maar het paard van een van de ruiters voor haar krijgt midden in de cross een hartaanval. De cross wordt begrijpelijker wijs stilgelegd, en iets later helemaal afgebroken.

Ze is dit jaar geselecteerd met Flip voor het EK landelijke ruiters in Zwitserland, de eerste gezamenlijke trainingen zijn al geweest, tot ineens de mededeling komt: het EK wordt afgeblazen i.v.m. corona..

Wat gaan we nu doen? Er is binnenkort een 4* wedstrijd die in het schema past voor Flip. Het is wel direct een nations cup wedstrijd: dat betekend meestal geen simpel parcours. Ze heeft er alle vertrouwen in – we rijden naar Le Pin en ze rijd hem daar met een foutloze cross binnen. Wauw! Ze is nu een van de slechts 34 ruiters in Nederland ooit die een 4* wedstrijd heeft gehaald.

 

Het laatste nieuws over Roxana

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_PostCarousel_Widget”][/siteorigin_widget]
Open chat
Kan ik je ergens mee helpen?
Hoi, kan ik je ergens mee helpen? Groetjes Serita