Hittegolf/warmte en trainen van je paard

Het zal je vast niet ontgaan zijn maar de komende dagen wordt het warm in Nederland. Niet een beetje warm maar een hittegolf die eraan komt. Tijd voor tips van (internationale eventing amazone & instructrice) Roxana Graman om je paard koel te houden en te trainen!

Trainen met je paard in de hitte

Trainen met deze temperaturen voor de Nederlandse paarden is vaak wat lastiger omdat zij dit niet gewend zijn maar wanneer je goede voorzorgsmaatregelen neemt en alert bent kun je zeker nog lekker aan het werk! Een aantal tips van Roxana voor het trainen (van dressuur tot crossen) tijdens de warmte:

  • Probeer je trainingstijd in te korten.
  • Rijd minder intensief.
  • Doe geen bandages om, normaal worden de pezen al snel heet daaronder maar nu helemaal!
  • Als je gaat crossen tijdens dit weer, pak dan vaak het water mee om af te koelen
  • Rijd niet op het heetste van de dag (12:00-16:00 over het algemeen) maar daarbuiten. En pak als je kan zoveel mogelijk schaduw mee.
  • Bijna klaar met de crosstraining? Doe de crossbeschermers van de benen van je paard af en stap extra lang door het water om de pezen vast lekker af te laten koelen!

Afkoelen na de training & verzorging

Als je de training gehad hebt kun je daarna ook zeker nog wat dingen doen om het prettiger te maken voor je paard. Roxana adviseert om aan de volgende dingen te denken:

  • Geef je paard elektrolyten om al het zout aan te vullen wat hij verliest door het zweten.
  • Zorg dat je paard beschikking heeft over een liksteen.
  • Laat je paard goed drinken! Wil je paard niet makkelijk drinken? Gooi dan een appel of stukje mandarijn (uiteraard zonder schil!) in een bak met water.
  • Spuit je paard goed af na de training. Je kunt dat gerust een aantal keer herhalen en tussen door een stukje stappen tot je merkt dat je paard helemaal afgekoeld is. Bij Moxiesport hebben ze een mooi artikel geschreven hoe je het beste je paard kunt afkoelen!

Op de wei?

Staat je paard buiten? Zorg dat hij in de schaduw kan staan en natuurlijk voldoende water tot zijn beschikking heeft. Is de stal koeler dan de wei? Dan doe je er slim aan om de paarden overdag op stal te zetten (in ieder geval in de warmste uren) en dan ’s avonds of ’s nachts pas weer buiten te zetten!

Vervoeren met warmte

Is het nodig om je paard te vervoeren tijdens deze hitte? Zorg dan dat je paard van te voren goed gedronken heeft, al dan niet door appels in het water te stoppen om het water leuk te maken.

Plan je rit zorgvuldig zodat je – hopelijk – niet in de file komt te staan, de rijwind zorgt er namelijk voor dat het in de trailer/vrachtwagen nog een beetje te doen blijft.

De ene trailer is warmer dan de andere, dat kun je het beste zelf inschatten. Het zelfde geldt voor de paarden: als een paard normaal al veel stress heeft op de trailer dan is het misschien niet verstandig om hem in de trailer te zetten als het ook nog zo warm is.

Op dit soort dagen is het belangrijk om, wanneer je aan de voorkant een ventilatie mogelijkheid hebt die open te zetten. Het zelfde geld voor de achterkant zodat het tijdens het rijden lekker afkoelt.

Laat je paard met warm weer niet op een stilstaande trailer of vrachtwagen staan, de temperatuur loopt daar snel op. Zorg dat je op locatie waar je heen gaat een plek hebt waar je hem even kunt laten wanneer je even wat moet doen. Of dat je iemand mee hebt die even kan vasthouden.

Open chat
Kan ik je ergens mee helpen?
Hoi, kan ik je ergens mee helpen? Groetjes Serita