Hoe zoek ik internationale eventing resultaten op?

Er zijn ontzettend veel dingen die je op kan zoeken van paarden waar je in geïnteresseerd bent maar ook voor ruiters waar je meer over wilt weten. Ik neem je vandaag even een rondje mee door de database van de FEI.

Let op: de uitslagen hier zijn niet live, ze worden meestal pas na een paar dagen na de wedstrijd bijgwerkt door de FEI.

Wat heeft dit paard internationaal gelopen?

We horen regelmatig dat paarden verkocht worden als een 1*, 2* of 3* paard terwijl ze op dat niveau helemaal geen MER (winstpunt) hebben gehaald.. En dat een paard internationaal iets heeft gelopen betekent niet altijd dat hij al veel kilometers heeft gemaakt: wanneer je als ruiter een bepaald aantal wedstrijden op hoog niveau hebt gereden krijg je steeds meer privileges waardoor je niet alle lagere klassen meer door hoeft. Het is vaak handig om op te zoeken bij de FEI wat ze nou precies gedaan hebben en wat hun eerdere resultaten waren. Dat kun je doen via de database van de FEI. 

 1. Ga naar data.fei.org
 2. Dan kun je boven in zoeken op Horses of op Persons. Ik kies vaak voor die laatste om zo via de ruiter bij het juiste paard uit te komen – dit omdat er best vaak veel paarden zijn die hetzelfde heten.
 3. Vul de naam in en druk op zoeken:
 4. Klik dan de juiste ruiter en of het paard aan in de resultaten lijst. 
 5. Nu krijg je een hele lijst met resultaten van deze ruiter (of van het paard als je die al direct kon vinden). Heb je gekozen voor de weg via de ruiter dan kun je nu het juiste paard aan klikken door op hun naam te drukken.
 6. Dan krijg je een lijst met alle resultaten:
  Soms zien de resultaten er beperkter uit, dan heeft het paard naast eventing ook andere disciplines internationaal gestart: dan kun je boven de paarse balk “eventing” aan klikken. Dan zie het er uit zoals dit screenshot!

Zo kun je veel beter zien wat een paard wel of niet allemaal al gelopen heeft. Als er onder de kolom “MER” geen groen vinkje staat hebben ze dus geen winstpunt gehaald en dus niet succesvol uitgelopen. Je ziet ook diverse afkortingen als “WD” withdrawn en “EL” eliminated. In de laatste kolom kun je zien waarom. XC-FH is bijvoorbeeld dat het paard gevallen is in de cross!

Zo kun je dus ook zien hoeveel wedstrijden er dus echt succesvol zijn geweest, met hoeveel verschillende ruiters het paard al wat gelopen heeft. 

Wat ook altijd leuk is om te kijken is hoeveel deelnemers er mee deden bij een bepaalde wedstrijd. Roxana’s hoogste 4* klassering is op dit moment een 23ste plaats, terwijl ze daar een weigering had in de cross. Als je dan op de event naam drukt dus bijvoorbeeld “CCI4*-S” kun je zien hoeveel deelnemers er waren (en hun scores overigens). Daar deden dus heel weinig ruiters mee en zegt de klassering dus veel minder dan in een groot deelnemers veld!

In de paarse kolom zie je ook D, dat staat natuurlijk voor drssuur. Dat zijn de strafpunten, dus als daar 37.8 staat kregen ze 62,2% in de proef. Onder XC obs kun je zien hoeveel strafpunten ze hebben opgelopen in de cross op de hindernissen. Voor een breakable device krijgen ze 11 strafpunten, voor een weigering 20. Bij XC Time zijn de tijdfouten opgeschreven, 0,4 strafpunten per seconde. En natuurlijk zijn de kolommen daarna voor het springen, eerst de hindernis fouten en daarna de tijdfouten.

En hoe zit het met de ruiter?

Als je de sport volgt is het soms ook leuk om naar ruiters te kijken wat ze precies doen, om daar te komen kun je dus te stappen volgen zoals hierboven maar dan kijk je dus naar de resulaten van de ruiter en klik je niet door naar het paard. 

Je kunt rechtsboven in ook nog drukken op “View Athlete Details” 

Dan krijg je een mooi overzicht met welke niveau’s wel paard al mag starten maar ook hoeveel MER’s de ruiter al heeft gehaald op welk niveau:

Je ziet daar ook bij staan “Category C”. Er zijn verschillende categorieën die elk hun eigen privileges hebben bij de FEI waardoor je sneller hogere niveaus mag starten dan andere ruiters. Door dat Roxana nu categorie C heeft hoeft ze nu nog maar 4 winstpunten te halen in het M voor ze internationaal mag starten met een nieuw paard. 

En hoe zit het met ruiters van een bepaald land?

Nu zo richting de Olympische spelen vind je het misschien ook leuk om in de cijfers te duiken van bepaalde landen. Dat kun je in deze tool ook makkelijk opzoeken.

 1. Ga naar data.fei.org
 2. Ga naar Persons, laat het menu uitklappen en druk op “Eventing categories”
 3. Selecteer bij NF het land wat je wilt bekijken. Bijvoorbeeld Nederland dan krijg je het volgende overzicht:

In de kolom trend kun je zien of ze stijgen, dalen of juist gelijk blijven. Dit zijn alle resultaten over de afgelopen jaren. Hier kun je ook in een makkelijk overzicht alle categorieën van de ruiters zien. In de laatste kolom kun je op detail drukken om te zien welke paarden & wedstrijden ze bijvoorbeeld dit jaar hebben gereden om te zien hoe actueel alles is!

 

Vorig bericht
4* debuut Jefferson, 27ste plaats voor Jolig
Volgend bericht
4e plaats met bonte hengst Zuperhero

Met dank aan

Rutger & Dorothy Fiona Ruhe Fotografie Oma Rien †  Frances Rianne van Dasler Acupunctuur en kruidentherapie Marian & Ruud  Johanneke, Bob & Jill Peter Lieke Christina Zorggroep Thorp van Deursen en Noble

Open chat
Kan ik je ergens mee helpen?
Hoi, kan ik je ergens mee helpen? Groetjes Serita