Je hebt al eens een crosswedstrijd gereden maar je bent nu op zoek naar een “echt” eventingpaard. Allicht omdat je overstapt van een pony naar een paard, of dat je gewoon meer wilt dan je huidige paard of pony kan. Is het dan raadzaam op een eventingpaard te kopen die al ervaring heeft en waar moet je dan opletten? Roxana wordt heel vaak om advies gevraagd wanneer mensen naar paarden gaan kijken, dat is altijd verstandig!
Een paard met internationale ervaring?
We zien regelmatig mensen paarden kopen die al internationale ervaring hebben op gedaan, fijn als ze al wat kilometers in de benen hebben. Wanneer ruiters zelf al hoger geklasseerd zijn mogen ze natuurlijk paarden sneller hoger starten – als je potentiële paard dus al iets op internationaal niveau heeft gelopen wil het niet zeggen dat hij of zij al veel ervaring heeft. Het kan zijn dat hij slechts 1 of 2 keer internationaal gestart is en dat de ruiter het op handigheid heeft gedaan. Dat is minder geschikt als “leerpaard” voor een minder ervaren ruiter natuurlijk.
Je kunt zelf via de FEI database makkelijk opzoeken wat paarden in het verleden aan internationale wedstrijden hebben gelopen en hoe hun dressuurscores waren, of ze balken hadden in het springen en of ze de cross foutloos uitliepen. En natuurlijk of ze hun MER (winstpunt) eigenlijk wel binnen hebben. Je kunt daar zoeken op naam van het paard bij “name” en bij “year of birth” kun je zijn of haar geboorte jaar aanklikken. Als het een paard is die in Nederland geregistreerd staat kun je bij “Administering NF” ook nog “NED” aan klikken om zo je lijst korter te maken :).
Zodra je het paard hebt gevonden kun je vaak boven de tabel nog aan klikken eventing als ze in meerdere disciplines gestart zijn.
Zo zie je hier bijvoorbeeld het overzicht van Roxana haar paard Flip (die eigenlijk Forever heet).
- Event: Daar kun je zien op welk niveau er gereden is.
- Athlete: Welke ruiter(s) hebben dit paard gestart?
- Pos: Hoeveelste werden ze totaal in die categorie?
- MER: Als er een groen vinkje staat hebben ze hun MER (winstpunt) gehaald.
- D: Dit is het aantal strafpunten die ze hadden bij de dressuur. Internationaal werken ze met percentages. Meestal tussen de 65-73 procent zijn de “goede” scores. scoor je 65% dan staat in deze kolom 100-65= 35 strafpunten.
- XC Obs: Hadden ze weigeringen in de cross? Voor elke weigering krijgen ze 20 strafpunten.
- XC Time: Kwamen ze binnen de optimale tijd binnen of hadden ze tijdsoverschrijding?
- J obs: Voor elke balk die valt krijgen ze 4 strafpunten – om te weten hoeveel balken ze hadden moet je dit dus delen door 4.
- J tim: Kwamen ze binnen de optimale tijd binnen of hadden ze tijdsoverschrijding?
Zo heb je in ieder geval een idee qua cijfers wat het paard eerder heeft gedaan. Je kent dan natuurlijk nog niet het hele verhaal – in dit geval zie je bijvoorbeeld bij Roxana achter Kronenberg 2* een WD staan. Dat staat voor Withdrawn ofwel teruggetrokken. Het had op dat moment zoveel gesneeuwd dat Roxana het niet verantwoord vond om zo de eerste wedstrijd van het seizoen te starten waardoor ze hem heeft teruggetrokken.
Andere afkortingen die je tegen kunt komen zijn:
- EL: Eliminated ofwel uitgesloten. Ze zijn dan bijvoorbeeld gevallen. Je ziet dan verder op bijvoorbeeld XC-FR (cross, Fall rider. Dus cross val ruiter) of XR -FH (cross fall horse, dus cross val paard), SJ (Showjumping/springen)
- RET: Retired – Dan heeft de ruiter tijdens het parcours opgegeven en besloten niet verder te rijden.
Een paard met kwaliteit voor een minder ervaren ruiter
Deze combinatie zien we regelmatig in de lessen – een paard met ontzettend veel kwaliteit en een ruiter met minder ervaring. Dat kan soms best wel een lastig worden! Als je net je rijbewijs hebt dan is het best pittig als je ineens in een Ferrari stapt in plaats van een Peugot 205.
@roxana_graman_eventing Heb jij ook wel eens zo’n paard gereden? Zit je er dan ook als een Peugeot 205 bestuurder op? #eventing ♬ origineel geluid – Roxana Graman Eventing
De ruiters moeten natuurlijk ergens beginnen – en als de ruiters zelf stoer zijn en vooral veel kilometers gaan maken in lessen kunnen ze door een paard met kwaliteit heel snel groeien. Wij zien echter vaak dat ruiters juist het veel spannender gaan vinden en daarmee het paard juist in de weg gaan zitten. Het paard begrijpt vervolgens niet goed meer wat er van hem verwacht wordt en gaat steeds vaker stoppen of er langs schieten.
Eventing blijft vooral een spelletje van vertrouwen en samenwerken – op het moment dat een van de partners het vertrouwen kwijt is dat wordt het best ingewikkeld. Een paard met kwaliteit kan je heel veel brengen maar dan moet je wel gaan rijden alsof je in een Ferrari zit en niet meer in de Peugot 205.
Een eventingpaard welke bij JOU past
Als je op zoek gaat naar een eventing paard is het belangrijk dat hij aansluit bij jou. Wees eerlijk over je capaciteiten en over je budget. Een jong paard zelf opleiden is heeel erg leuk maar vraagt wel van jou om veel te investeren in lessen en heel veel kilometers te maken. Een ervaren paard die een meewerkend karakter heeft kan je ontzettend helpen om te groeien in de sport. Een ervaren paard wat vooral gereden is op handigheid is alleen verstandig als je zelf ook erg handig bent.
Je instructeur kan het beste inzien wat wel of niet bij jou zou kunnen passen. Zo zijn er bepaalde afstammelingen waar je instructeur al van kan vertellen dat nakomelingen daarvan waarschijnlijk te complex voor je zijn – daar hoef je al niet eens naar te kijken.
Als je het Roxana vraagt zijn de volgende dingen belangrijk als je wilt kijken naar een goed eventing paard waar je in de toekomst internationaal mee zou willen rijden:
- Het paard moet een meewerkend karakter hebben, niet steeds in discussie willen gaan met je.
- Hij moet slim zijn: zelf mee denken en de sprongen zoeken (op hogere niveau’s heb je hun hulp echt nodig – je moet het samen doen!) en zelf ook goed zijn in de afstanden inschatten wanneer ze moeten afzetten.
- Ze moeten werkwillend zijn en het dus graag voor je willen doen. Je wilt niet elke pas weer moeten uitleggen dat voorwaarts de oplossing is.
- Ze moeten een beetje stoer zijn: je komt vaak op nieuwe en onbekende terreinen en ziet nieuwe hindernissen dat moet ie wel durven. Je kunt op een gegeven moment niet meer weg komen met weigeringen.
- Ze moeten een goede springtechniek hebben. In een cross moet je je energie goed verdelen en heb je dus precies de juiste techniek nodig. Een die altijd maar veel te hoog blijft springen zal te snel moe worden in de cross. Ze moeten hun voorbenen snel in trekken zodat ze niet over de kop gaan op de vaste hindernissen.