Tempo, route en houding – Onlosmakelijk met elkaar verbonden

Als je al eens dressuurles hebt gehad bij Roxana zul je bovenstaande zin vast wel al vaker hebben gehoord: 

Tempo, route en houding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zodra er iets verandert in 1 van de drie heeft dat effect op de andere 2 onderdelen.

Zodra er in de houding iets verandert, verandert waarschijnlijk in de route ook iets! Belangrijk dus om te zorgen dat jij ten alle tijden controle hebt over deze 3 dingen. Dat gaat je niet alleen in de dressuur helpen, maar straks ook weer bij het crossen!

Tempo

Hoe vaak geef jij eigenlijk been? En krijg je dan (voldoende) reactie? Ga eens kijken naar anderen die aan het rijden zijn: hoe vaak geven zij been? En krijgen zij wel echt reactie? Bij veel combinaties zul je zien dat het paard het tempo bepaald waarin ze rijden.

Ga zelf bewust aan de slag met het rijden van je eigen tempo

  • Geef been, en eis binnen 2 seconden reactie. Lukt dat niet? Blijven herhalen en oefenen tot dat je wel binnen de 2 seconden reactie hebt. Zowel voorwaarts als terug.
  • Wissel regelmatig van tempo, maar het kan juist ook een uitdaging zijn om de bak in 1 en het zelfde tempo rond te stappen, draven of galopperen. Je zult zien dat je paard vaak zelfstandig het tempo veranderd.

En wees er dus waakzaam op dat jij de route en de houding ook onder controle houd zodra je het tempo vraagt te veranderen.

Route

Rijd jij altijd precies dezelfde volte? Wend je op het zelfde punt af? Of juist wel eens te laat? Het bewust rijden van je route is ook iets wat ontzettend belangrijk is. Stippel de route voor jezelf uit in gedachten in de bak, waar ga je zometeen rijden. En lukt het je om die lijn keer op keer precies op dezelfde plek te rijden?

Ga dan eens variëren in het tempo, lukt het je dan nog steeds dezelfde route aan te houden? Het klinkt simpel, maar ik kan je beloven dat valt nog vies tegen!

Houding

In welke volgorde je deze drie ook plaatst, houding, route of tempo, je zult altijd zien dat ze invloed op elkaar hebben. Zodra je paard lang wordt, zul je zien dat ook zijn tempo veranderd, en misschien óók wel zijn route!

Hoevaak varieer jij met de houding van je paard tijdens de training? Laat je hem alleen wat langer tijdens het instappen? Of varieer je ook tijdens de training? Wees je er bewust van in welke houding je jouw paard laat lopen, en varieer niet alleen in route en in tempo maar zeker ook in de houding van je paard!

Oefeningen voor thuis?

Wil je graag oefeningen voor thuis om met deze 3 elementen bezig te gaan? Ga dan aan de slag met het e-book van Roxana. 15 oefeningen voor thuis: dressuur springen en cross oefeningen die je thuis gewoon kunt doen. 

Vorig bericht
Lessen tijdens Corona
Volgend bericht
Peeskappen vast om doen op de trailer?

Met dank aan

Rutger & Dorothy Fiona Ruhe Fotografie Oma Rien †  Frances Rianne van Dasler Acupunctuur en kruidentherapie Marian & Ruud  Johanneke, Bob & Jill Peter Lieke Christina Zorggroep Thorp van Deursen en Noble

Open chat
Kan ik je ergens mee helpen?
Hoi, kan ik je ergens mee helpen? Groetjes Serita