Help, hoe kom ik die waterbak in?

Zodra je crosswedstrijden gaat rijden ontkom je er niet aan: een waterbak. Als je er net mee begint kan het best een uitdaging zijn! In dit artikel geven we je tips om de waterbak in te komen en je paard daar aan te laten wennen.

Zorg dat je hem voorwaarts houd

Het belangrijkste is dat je je paard voorwaarts houdt. Zorg dat hij of zij blijft bewegen en dan vooral vooruit. Achteruit mag echt geen optie zijn! Handig is het al dat voor dat je de waterbak gaat proberen je eerst al goed reactie van je been krijgt. Test een aantal keer of je binnen 2 seconden reactie hebt op je been. Zo niet ga dat oplossen voor je de waterbak gaat proberen. Als je gewoon al nauwelijks reactie krijgt op je been kun je niet verwachten dat je hem wel kan overtuigen de waterbak in te gaan. Reageert je paard niet binnen 2 seconden op je been geef dan direct een grotere hulp zoals een tik met de zweep om hem scherper te maken. 

  • Los het in de rust en in stap op. Later kun je ook gaan oefenen op draf en galop maar eerst is het zaak dat hij of zij erin gaat.
  • Kies bijvoorkeur een waterbak waar je voltes omheen kunt stappen en probeer deze langzaam maar zeker te sluiten. Zo houd je hem voorwaarts!
  • Ook handig om water te oefenen: langs het strand kan je kilometers ver voorwaarts gaan, net zolang tot dat je hem erin krijgt.

Laat andere paarden voor gaan

Paarden vinden vaak veel steun aan elkaar: zorg dus dat je iemand mee hebt die een paard heeft die wel de waterbak in durft.  Jij zorgt dat je jouw paard bij het water houdt en blijft aansporen om voorwaarts te gaan: de ander blijft rondjes om je heen stappen. Het water weer uit en er weer in zodat jouw paard ziet dat er niets aan de hand is.

De ruiter op het andere paard kan eventueel ook een teugel overpakken om zo je paard nog meer te overtuigen maar doe dit alleen als dit veilig kan! Allicht is er ook iemand op de grond die even een teugel over kan nemen en voor je uit kan lopen: ook daar kunnen paarden soms steun uit halen.

Doorzetten, haak niet te vroeg af

Blijf vooral doorzetten! Wanneer je je paard leert dat hij met dit gedrag er onderuit kan komen dan zal het steeds lastiger worden om hem er daadwerkelijk in te krijgen. Paarden zijn gewoontedieren: hoeft het nu niet, dan hoeft het morgen ook niet. Je paard kan 23 uur per dag zijn eigen zin doen, dat ene uurtje per dag dat jij er op zit heeft hij gewoon te luisteren.

Pak er desnoods een zweepje bij om hem voorwaarts te krijgen. Je kunt ook wanneer het zelf niet lukt, en het uiteraard wel veilig kan, iemand achter je paard laten staan en zodra hij achter uit gaat een tik met het zweepje te geven om hem zo weer in de vooruit te krijgen.

Pas op dat je je paard niet te vroeg beloont: beloon je hem voor het stilstaan voor de waterbak dan zal je bevestigen dat hij daar stil moet staan in plaats van dat hij de waterbak in moet.

Belonen en blijf herhalen

Zodra je paard er eenmaal in staat: beloon hem dan vooral uitbundig. En blijf het een aantal keer herhalen, de waterbak weer uit en in. Blijf zeker in het begin zo dicht mogelijk bij de waterbak en blijf rustig stappen. Gaat het in stap na een aantal rondjes goed? Dan kun je eens rustig aan draven en later in galop.

Is je paard de waterbak in gegaan achter een ander paard? Probeer dan uiteindelijk ook de ruimte tussen jouw paard en de voorganger te vergroten net zolang tot dat je paard “alleen” het water in moet.

Kan je jouw paard ook niet afspuiten?

Wanneer je paard ook al moeite heeft met afspuiten dan is gelijk de waterbak in misschien te hoog gegrepen! Zorg dat je paard eerst went aan het afsponsen of afspuiten met water voor je aan de slag gaat met de waterbak. Bijvoorbeeld bij Bit is er een uitgebreid artikel over hoe je je paard over zijn angst heen kunt helpen!

Vorig bericht
Tips wanneer je (voor het eerst) gaat crossen!
Volgend bericht
Maak ook een plan voor NA de hindernis!

Met dank aan

Rutger & Dorothy Fiona Ruhe Fotografie Oma Rien †  Frances Rianne van Dasler Acupunctuur en kruidentherapie Marian & Ruud Multiklus Grootegast Johanneke, Bob & Jill Peter Lieke Christina Zorggroep Thorp van Deursen en Noble

Open chat
Kan ik je ergens mee helpen?
Hoi, kan ik je ergens mee helpen? Groetjes Serita