Tips wanneer je (voor het eerst) gaat crossen!

Ga je misschien wel voor het eerst crossen en ben je op zoek naar wat tips? Of heb je al vaker gecrosst maar ben je gewoon benieuwd wat je nog beter kunt doen? Roxana heeft een aantal tips voor je die je kunt gebruiken wanneer je gaat crossen!

Vertrouwen is het allerbelangrijkste

Noor en haar pony zijn al super op elkaar ingesteld en hebben veel vertrouwen in elkaar! Ze zijn al echt een team.

We beginnen expres met deze tip! Vertrouwen is belangrijk. De hindernissen tijdens de cross staan vast, dat klinkt gevaarlijk maar dat hoeft helemaal niet. Zolang je maar in acht houd dat je vertrouwen hebt. Zodra jij gaat twijfelen, twijfelt je paard (of pony ook), en dat is wanneer het gevaarlijk zou kunnen worden.

Wanneer je een hindernis te spannend vind en niet genoeg vertrouwen hebt dat jullie er samen goed overheen komen kun je hem beter overslaan! Zo blijft het veilig, en leuk.

Een beetje spanning is helemaal niet erg, zeker als je voor het eerst de hindernis moet doen. Zorg dan wel dat je duidelijk bent tegen je paard en hem vertrouwen geeft.

Erlangs is géén optie

Deze pony wilde er steeds rechts langs. Gelukkig was Chantal sneller en hield ze hem stil voor de hindernis!

Je rijd op een hindernis af en vlak voor de hindernis schiet je paard of pony naar links of naar rechts. Whoops, je kan nog net blijven zitten. Spannend! Dat wil je natuurlijk niet. Maar hoe voorkom je dat?

Als je weet dat je paard de neiging heeft naar links of naar rechts te trekken zorg dan dat je je paard aan die kant goed opsluit (houd je been er aan!) en doe je zweep je in die hand zodat hij weet dat die kant geen optie is.

Kun je hem niet op tijd bij sturen, zet dan je paard liever vóór de hindernis stil! Wanneer je paard of pony voor de hindernis stil staat is het belangrijk om wel te zorgen dat hij voorwaarts denkt: geef been net zolang tot dat hij echt naar voren wil en snapt dat erover heen de enige weg is. Rijd de hindernis daarna rustig opnieuw aan.

In galop aanrijden of in draf?

Deze bomenreeks lijkt makkelijk maar het is best een uitdaging zoveel achter elkaar! De meeste beginnen echt eerst vanuit draf voor het ze in galop lukt.

Schiet je in galop er langs? Kies dan liever een drafje om de hindernis opnieuw aan te rijden. En een heleboel hindernissen lukken zelfs ook nog wel vanuit stap (check altijd even bij de instructie of het mogelijk is bij de betreffende hindernis als je twijfelt).

Als een snellere gang dus nog niet lukt ga dan liever even terug naar een lagere gang zodat je weer vertrouwen kunt krijgen. Voor zowel je paard als jijzelf ontzettend belangrijk!

Wees duidelijk!

Na een greppeltje gelijk een heuveltje op: lastig lijntje. Maar door duidelijk te zijn kreeg Esmee Zorro toch nog het heuveltje op!

Het klinkt misschien makkelijk maar het blijkt in de lessen vaak dat het toch nog wel heel erg lastig is. Maar wees duidelijk naar je paard.

Paarden in de kudde vragen ook niet 10 keer lief aan een ander paard of ze opzij willen gaan, ze vragen het hooguit 1 keer lief met hun lichaamstaal en daarna wordt er gelijk duidelijkere taal gesproken door een bijt of trap.

Hetzelfde geld voor wanneer jij op je paard zit. Wees duidelijk! 

Dendert je paard of pony door je hand heen en krijg je hem niet meer terug? Zet hem dan zo snel als je kan stil, dan maar op een lelijke manier, maar zo blijft het wel veilig. Reageert je paard niet voorwaarts op je been? Geef dan eens een tik met je zweepje (en beter niet aaien maar echt eens een tik geven zodat ze weten dat je het meent).

Van duidelijkheid worden paarden vaak veel rustiger en luisteren ook veel beter!

De 2 seconden regel: voorwaarts én terug

Dressuur is de basis van alles wat paard rijden betreft: dit is dan ook echt 1 uit de dressuur die ook belangrijk is tijdens de cross. Zorg dat je binnen 2 seconden reactie hebt op je vraag: of deze nou voorwaarts of terug is.

Stel je geeft been, maar je hebt binnen de 2 seconden nog geen reactie, geef dan, het liefst binnen die 2 seconden ook nog, een tik met de zweep. Zo maak je ze scherp aan het been. En ook zo ben je weer duidelijk aan je paard. Als je elke pas moet drijven omdat hij anders uitvalt ben je tegen het einde ook helemaal kapot natuurlijk.

Andersom geldt natuurlijk het zelfde maar dan voor remmen: dat moet óók binnen de 2 seconden kunnen. 

Tel maar eens mee als je aan het rijden ben of je alle overgangen, heen en terug, binnen 2 seconden voor elkaar krijgt! Het kan nog best een uitdaging zijn!

Water spannend?

Aperitief vond het water eerst ook spannend! Maar met rust en doorzetten is het Hester toch gelukt!

Durft je paard het water niet door? In de meeste gevallen is dat prima op te lossen door te oefenen! Het belangrijkste is om door te zetten & zelf rustig te blijven, wanneer je paard namelijk leert dat als hij maar lang genoeg verzet niet het water in hoeft dan zal hij dat onthouden.

Op Bronsveld is er een mooie waterbak waar je omheen rondjes kunt blijven stappen: zo houd je je paard voorwaarts! Op het stand kun je dat natuurlijk ook mooi oefenen, daar kun je kilometers voorwaarts blijven gaan en uiteindelijk durven ze dan wel het water in! 

Je moet zorgen dat je je paard voorwaarts houdt zodat hij niet op slot raakt en helemaal niets meer wil. Ze hebben vaak ook wel steun aan andere paarden of pony’s die al in het water staan of waar ze achter aan mee het water in mogen.

Vorig bericht
Wat een geweldige dag!
Volgend bericht
Help, hoe kom ik die waterbak in?

Met dank aan

Rutger & Dorothy Fiona Ruhe Fotografie Oma Rien †  Frances Rianne van Dasler Acupunctuur en kruidentherapie Marian & Ruud Multiklus Grootegast Johanneke, Bob & Jill Peter Lieke Christina Zorggroep Thorp van Deursen en Noble

Open chat
Kan ik je ergens mee helpen?
Hoi, kan ik je ergens mee helpen? Groetjes Serita