Maak ook een plan voor NA de hindernis!

Wanneer je aan het rijden bent heb je vaak een plan naar de sprong toe, of tussen de hindernissen. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat je ook een plan moet hebben voor NA de hindernis? Meestal gaat het namelijk zo: “In galop naar de eerste boomstam, 3 galopsprongen boomstam, dan opschakelen, en daarna de trakehner daar… Zo he he GELUKT klaar!” En dan valt je paard uit, snijd de bocht af of je botst op een andere hindernis.

Rijd rechtdoor na een sprong

Wanneer je een hindernis gesprongen hebt is het vaak verstandig om nog een stuk rechtdoor te rijden na de hindernis. Zorg in ieder geval als je een bocht maakt na de hindernis dat het jouw bocht is. Paarden zijn gewoonte dieren: mag hij die ene keer na de sprong de bocht naar links afsnijden, dan mag hij dat de keren daarna ook! Houd focus en concentratie.

Jij bepaald het tempo

Je hebt de hindernis gesprongen, yes gelukt, want het was wel een pittige lijn of een moeilijke hindernis. Jij bent blij dat het gelukt is en ademt uit, en geeft je paard of pony vervolgens geen aanwijzigingen meer. En ja paard valt uit en gaat lekker stappen…. Ook hier weer: een paard is een gewoonte dier. Mag hij na de sprong zelfstandig een keer terug vallen in stap of in draf dan mag dat altijd!

Maak een plan voor na de hindernis!

Maak dus een plan ook voor na de hindernis, want voor je het weet gaat je paard de andere kant op en dan lig jij in het zand of gras. Dus:

  • Bepaal het tempo welke je wilt rijden: zowel voor als na de sprong.
  • Bepaal de route die je wilt rijden voor en na de sprong.

Wanneer jij een plan in je hoofd hebt is het voor je paard ook veel duidelijker en zal het veel makkelijker gaan!

Vorig bericht
Help, hoe kom ik die waterbak in?
Volgend bericht
Springoefening: Ritme en landen in de goede galop

Met dank aan

Rutger & Dorothy Fiona Ruhe Fotografie Oma Rien †  Frances Rianne van Dasler Acupunctuur en kruidentherapie Marian & Ruud  Johanneke, Bob & Jill Peter Lieke Christina Zorggroep Thorp van Deursen en Noble

Open chat
Kan ik je ergens mee helpen?
Hoi, kan ik je ergens mee helpen? Groetjes Serita