Fit over de finish: Starten met galoptraining!

Als je echt eventing wilt starten en zeker als je naar hogere niveau’s gaat is het goed om lekker aan de slag te gaan met galoptraining. Zo zorg je dat zowel jij als je paard fit over de finish komen. Wat is galoptraining precies en hoe begin je er mee?

Wat is galoptraining?

Als je bezig gaat met galoptraining dan ga je (langere) periodes achter elkaar galopperen om te zorgen dat je paard en jij het straks tijdens het crossen ook goed uithouden. Je kunt ook aan de slag met interval training (dus een stuk galop, een stuk stappen, weer een stuk galop) en ook verschillende tempo’s gaan rijden. Dat laatste is handig om steeds beter richting de optimale tijd te gaan komen.

Beginnen met galoptraining

De meeste mensen galopperen tijdens hun training of buitenrit nooit zo lang als dat ze echt tijdens de cross moeten! Een B cross duurt bijna 5 minuten en de L cross gaat daar al over heen. 

  • Doe een galoptraining het liefst op een galoppeerbaan of lang stuk in het bos of langs het strand.
  • Je kunt het natuurlijk samen doen met iemand anders maar straks in de cross moet je het natuurlijk ook alleen kunnen.
  • Ongeveer 1 keer per week galoptraining is in het begin zat. Roxana doet het met haar paarden in het seizoen ongeveer om de 4 dagen.
  • Zorg eerst voor een goede warming up, stap actief en draaf een stuk.
  • In de galop ga je natuurlijk in de verlichte zit zitten, zorg dat je beugels kort genoeg zijn dat dat ook fijn lukt.
  • Vergeet ook niet om na de galoptraining goed uit te draven & te stappen. In de draf zakt de hartslag van je paard makkelijker dan in stap.
  • En na de dag galoptraining ga je vooral lekker stretchen en wat losmaken.

Galoppeer je normaal maximaal 2 minuten? Ga dan nu voor 2,5 – 3 minuten. De volgende keer ga je naar 3,5 minuut, als dat allemaal goed gaat ga je naar 4 minuten en zo verder. Hoog het dus steeds iets op als jullie het beide goed volhouden!

Snelheden tijdens de cross

Om de optimale tijd te halen is het handig dat je ongeveer weet hoe snel je paard of pony gaat.  Dit zijn de snelheden die je per niveau ongeveer zou moeten halen.

Nationaal

Klasse B – 460 m/min (paard) – 400-450 m/min (pony) Rond de 4,5 minuut
Klasse L – 480 m/min (paard) – 410 – 460 m/min (pony) Rond de 5,5 minuut
Klasse M – 500 m/min (paard) – 480 m/min (pony) Rond de 6 minuten
Klasse Z 520 m/min (paard) – 500 m/min (pony) Rond de 6 minuten

Internationaal

2* kort – 520 m/min – 5-6 minuten
2* lang – 520 m/min – 7-9 minuten
3* kort – 550 m/min – 5,5-6,5 minuut
3* lang – 550 m/min – 8-10 minuten
4* kort – 570 m/min – 6-7 minuten
4* lang – 570 m/min – 10-11 minuten
5* lang – 570 m/min – 11-12 minuten 

Om te meten hoeveel meter je per minuut gaat kun je de GPS van je telefoon aan zetten of natuurlijk aan de slag met een sporthorloge. Als je galoppeert op een galoppeerbaan kun je vaak ook even na vragen hoe lang de baan ongeveer is en kun je zo uitrekenen hoe hard je gaat! In Renswoude is de galoppeerbaan bijvoorbeeld 1 kilometer (1000 meter) als je die dus in 2 minuten doet ga je 500 meter per minuut :). Doe je er 3 minuten over deel je 1000 door 3 is ongeveer 333 meter per minuut.

Probeer dus zo eens te schakelen en kijken welke snelheden je hebt gereden en hoe dat voelde. Dan kun je dat gevoel straks weer terug zoeken in de cross.

Nog fitter over de finish?

Wil je nog meer verbeteren? Je kunt ook aan de slag gaan met interval training. Het handigste is dan als je echt aan de slag gaat met een hartslagmeter en een schema laat maken door een professional die als eerste meet waar jullie nu staan. Zo’n nulmeting organiseren we ook regelmatig bij Roxana thuis in Schuinesloot. We werken daarvoor al jaren samen met Carolien Munsters  (voormalig Moxiesport heet nu Equine Integration). Super leerzaam en zo zorg je dat je paard langer heel blijft!

Ga je ook in wedstrijden starten waarbij het niet zo vlak is als we meestal in Nederland gewend zijn? Dan is het ook verstandig om in je galoptraining ook heuvels mee te pakken. En zo dus aan heuveltraining te doen. Je kunt niet verwachten als je normaal alleen op het platte galoppeert dat hij moeiteloos de heuvels op en af galoppeert tijdens de wedstrijd. In Nederland zijn er wel wat heuvels waar je op en af kunt galopperen om dit te oefenen bijvoorbeeld op de Sallandse heuvelrug, Lemelerberg of de Postbank. Zorg wel dat je de ruiterroutes pakt en niet anderen tot last bent op wandelroutes of mountainbike routes.

Vorig bericht
In Barchem starten met de jonkies
Volgend bericht
De eerste wedstrijd van het seizoen!

Met dank aan

Rutger & Dorothy Fiona Ruhe Fotografie Oma Rien †  Frances Rianne van Dasler Acupunctuur en kruidentherapie Marian & Ruud Multiklus Grootegast Johanneke, Bob & Jill Peter Lieke Christina Zorggroep Thorp van Deursen en Noble

Open chat
Kan ik je ergens mee helpen?
Hoi, kan ik je ergens mee helpen? Groetjes Serita